rajin

nak berjaya, kena rajin.

in my case, jadi designer ni susah. kalau tak rajin, kalau tak detail, kalau tak cerewet dengan art kau, kalau tak bersih, maka tak ada la pulangan untuk kau.

orang mungkin tengok design sebagai something simple. macam budak budak. ‘alah. budak tiga tahun pun boleh lukis, jadi designer macam kau ni senang je’. senang, kalau kau nak art setaraf dengan seorang budak tiga tahun, memang senang. bayar la sepuluh ringgit kat designer kau, maka design seorang budak tiga tahun lah yang kau akan dapat.

tak ada functionnya kalau seorang designer bayar mahal mahal atau belajar dalam tempoh tiga empat tahun untuk peroleh ijazah tu. sama macam kau dalam field lain, belajar tiga empat tahun, kau dah banyak pengalaman, kau dah banyak ilmu, kau nak kerja dengan harapan bayaran kau cukup untuk tampung hidup kau kan?

samalah dengan kami. tak ada discrimination against the type of job we’re all working as. kat US boleh bayar orang buat logo 900-1500USD, kat malaysia nak mintak bayar 70 paling paling mahal 150 ringgit pun dah kena label ‘cekik darah’?

well excuse you.

Advertisements
This entry was posted in thoughts. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s